22 Aralık 2009 Salı

Takım Oyunlarımız - "Karambol Oyunu"


Ibexes Group Eğitim Danışmanlığı, sahip olduğu toplumsal sorumluluk anlayışı çerçevesinde kaybolmakta olan geleneksel oyunlarımızdan birine daha sahip çıkmaktadır.

Katolik kilisesinden ve onun suç aleti engizisyon mahkemelerinden kaynaklanan eziyetler nedeniyle, dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet'in kendi topraklarına davet ettiği Sefarad Musevilerinin İspanya'dan getirdikleri ve ülkemizde sadece Tire'de oynanan geleneksel “Karambol Oyunu”nda, bilardodaki ıstaka yerine parmaklar kullanılır. Şimşir ağacından yapılan ve “meşe” adı verilen toplar, 4 x 12 metre boyutundaki parlatılmış beton zemin üzerinde belli aralıklarla sıralanan ve adına “lek” denilen hedefleri bulması amacıyla oyuncular tarafından oynanmaktadır.

Oyuncular sıra ile birer başlama atış yapıyorlar; “lek”lerden birini son vuran oynama üstünlüğünü elinde geçirmiş oluyor. “Lek”leri hiç kimse vuramaz ise oyun başlama sırası değişmeksizin devam ediyor. Oyuncular veya takımlar ya hiç sıra kaptırmaksızın bütün “lek”leri vurarak oyunu kazanmış oluyorlar ya da rakiplerin karşılıklı olarak “lek” vurabildikleri oyun içinde yerde en az bir “lek” bırakmak şartıyla rakiplerinin meşelerini vurarak oyun sayısını elde ediyorlar. Oyun 8'de bitiyor. 2 ya da eşli olarak 4 kişinin oynadığı oyunun iddia kısmında da hoş sohbetler oluşuyor. Örneğin oyunda "mevlit yapmak" deyimi "kaybedenin, izleyen herkese çay ısmarlayacağı" anlamını taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder