14 Aralık 2009 Pazartesi

Parkurlarımızdan: Erythrai / Ildırı - Yassıcaada




“Bir efsanede, tanrılaştırılmış Herakles’i betimleyen bir heykelin, Fenike’deki Tyros kentinden bir sal üzerinde denize bırakıldığı anlatılır. Sal, İonia kıyılarına yaklaşmış ve Khios (Sakız) Adası ile Erythrai’nin tam ortasındaki Mesate Burnu’nda (Bugünkü Topburnu) karaya vurmuş. Hem Khioslular hem de Erythraililer heykeli kentlerine getirmek için ellerinden geleni yapmışlar. Fakat heykel bir türlü kıpırdamamış.

Nihayet,Erythraili kör bir balıkçı bir düş görmüş. Düşünde ona,Erythraili kadınların saçlarını kesmeleri, erkeklerin de bunlardan örecekleri bir halatla salı kıyılarına çekmeleri gerektiği açıklanmış. Soylu kadınlar böylesi bir saçmalık uğruna işbirliğine yanaşmamışlar. Gerek köleler gerekse kentte yerleşik yabancılar arasında bulunan Thrak asıllı kadınlar ise hiç düşünmeden söylenenleri kabul etmişler. Onların saçlarından örülen halat sayesinde, Erythraililer sala ve heykele sahip olmuşlar. Dahası, kör balıkçının gözleri açılmış. Öte yandan, Herakles heykeli için kutsal bir yer yapılmış. Bu kutsal yere Thrak kadınları dışında, kadınların girmesi yasaklanmış.

Pausinias, saçlardan örülmüş halatların kendi zamanına dek korunduğunu bildirir. Ayrıca, heykel ile kutsal alanın çok eski zamanlara dayandığını, heykelin Yunan tipinden çok, Mısır tipine yaklaştığını anlatır. Erythrai sikkelerinde hem tapınağın, hem de heykelin betimlerine rastlanmaktadır.”

Eski Çağda Ege Bölgesi, George E.Bean, Sh.133 Arion Yayınevi-Ekim 1995, İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder