8 Şubat 2010 Pazartesi

Parkurlarımızdan: Dalyan, Dalaman, Köyceğiz




Dirmil yakınlarındaki Kocaş Dağı’ndan doğan, antik ismi İndos olan Dalaman Çayı, Marmaris ile Fethiye arasında yer alır. Toplam uzunluğu 229 kilometredir. Batı Toroslar'ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen çay, dar ve derin bir vadi içinde akarak, Ortaca'nın 8 km. güneyinden denize dökülür.

Doğal kireçtaşı ile beslenen, berrak bir görüntüsü olan çay, her zaman ılık ve turkuaz mavisi rengindedir. Akdeniz ve Ege'de yer alan turistik yörelere yakınlığı nedeniyle, yerli ve yabancı turistlerce ilgi gören Dalaman Çayı'nda yıl boyu rafting yapılabilir.

Dalaman Çayı’nda rafting yapılan parkur, Narlı ile Akköprü arasında, birbirini izleyen ve toplam uzunluğu 26 km. olan iki ayrı parkurdan oluşmaktadır.

Narlı ile Meşebükü arasındaki 12 km.’lik birinci (R3 parkuru) parkur, sahip olduğu 3-4 zorluk derecesi ve zorlu rapidleri ile Dünyanın önemli parkurları arasında yer almaktadır.

Meşebükü ile Akköprü arasındaki 14 km.’lik ikinci (R2 parkuru) ise (3) zorluk derecesine sahiptir.

Parkurun en rahat ve tehlikesi az olan 'Meşebükü' etabı 3 km. sürüyor. Burası aşıldıktan sonra sular aniden azgınlaşıyor. Burada Avrupa'nın en zorlu etapları arasında sayılan ve zorluk derecesi 3-4 olan 'Sapan' ve 'Nazar' etapları bulunuyor. Daha sonra 'Kayageçidi' etabı geliyor. Çam ağaçları, zakkumlar ve bölgeye has değişik çiçeklerle dolu olması nedeniyle 'Hollywood' adı verilen beşinci etap, eğlence alanı olarak kullanılıyor. 'İkizler' bölgesi olarak adlandırılan altıncı etapla tehlikeli olan yedinci etapta botlar devriliyor ya da kayalara oturuyor.

Rafting sezonu mayısta açılıp ağustos sonu kapanıyor. Çay, Fethiye, Marmaris ve Bodrum gibi turizm merkezlerine yakınlığı nedeniyle yılda 20 bin turisti ağırlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder