9 Şubat 2010 Salı

Kitap Tanıtımı: "Çocuk Müzeleri ve Müze Eğitimi" - Şule ZİLCİOĞLU

Kitap – “Çocuk Müzeleri ve Müze Eğitimi”

Çocuk Müzesi Batı’da yaklaşık yüz yıldan beri var olan bir müze türüdür. Çocuk müzesi, bilim merkezi, eğitim müzesi, oyuncak müzesi aynı genel tür içinde yer alan ancak işlevleri farklı olan müze çeşitleridir. Önemli olan hepsinin çocuğa yönelik olması, çocuğun gelişimine ve eğitimine hizmet etmesidir. Türkiye’de hiç “Çocuk Müzesi” olmaması bu açıdan büyük bir eksiklik sayılmalıdır. Çocuk müzesi türüyle ilgili hiç olmaması da aynı sorunun başka bir yönüdür.

Uzman Şule ZİLCİCİOĞLU’nun derlediği, Prof. Dr. Bekir ONUR’un yayına hazırladığı bu kitap bize hem çocuk müzelerini tanıtmakta, hem de bu müzelerde yapılan eğitim etkinliklerini açıklamaktadır. Kitabın içeriği öğrencilere, öğretmenlere, ana babalara yararlı olacak zenginliktedir.

Şule ZİLCİOĞLU, Prof.Dr. Bekir ONUR, Ürün Yayınları Ankara-2008, 116 sh.

Yüksek Lisans Tezi – Avrupa’da Çocuk Müzeleri ve Müze Eğitimi: “Almanya Örneği”

Avrupa’da Çocuk Müzeleri ve Müze Eğitimi: “Almanya Örneği” isimli bu çalışma ile Türkiye için yeni bir müze türü olan çocuk müzeleri incelenmiştir. Beş bölümden oluşan araştırma ile çocuk müzelerinin gerekliligi ve önemi belirtilmiştir. Çocuk müzeleri tanımlanmış, dünya çocuk müzeleri örnekleri ile birlikte açıklanmıştır. Almanya çocuk müzeleri daha ayrıntılı ele alınıp Frankfurt Çocuk Müzesi’nin gerçekleştirdigi iki sergiye yer verilmiştir.

Çocuk müzelerinin ortak özellikleri, hedefleri ve görevlerinden yola çıkılarak çocuk müzeleri tanımlanmıştır. Dünya çocuk müzelerinin doguşu açıklanmış, Amerika Birlesik Devletleri’nde, Avrupa’da, Japonya’da çocuk müzeleri örnekleri ile incelenmiştir. Avrupa çocuk müzeleri içerisinden Almanya örneği ele alınmış Almanya müzelerinde müze egitimi çalışmalarının başlangıcı ve bugünü örnekleri ile açıklanmıştır. Almanya’nın ilk çocuk müzesi olarak kabul edilen Frankfurt Çocuk Müzesi’nin gerçekleştirdigi iki sergi: “Kalp Kıpırtısı” ve “Dünya Oyuncakları” sergileri hazırlık, açılış ve ziyaret aşamaları ile anlatılmıştır. “Almanya Çocuk Müzeleri Katalogu” ile Avrupa da çocuk müzeleri alanında önemli yere sahip olan bu ülkenin çocuk müzeleri katalogu oluşturulmuştur.

Sonuç kısmında bu müzelerin Türkiye’de yaygınlaştırılması konusunda toplumun her kesiminden kişi ve kuruluşlara düşen görevler belirtilmiş ve bu müze türünün yaygınlaştırılmasının gerekliliği vurgulanmıştır.

Sule ZİLCİOĞLU, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı, 2008

1 yorum: